вторник, 19 август 2014 г.

ПИТКА




Продукти:

2 яйца
1 белтък /жълтъка за намазване/
200 мл.прясно мляко
200 гр.кисело мляко
100 мл.вода
1 кубче мая /42гр./
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг брашно

Приготвяне:

От всички продукти се замесва тесто и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 2 части и всяка част се разточва на кора с дебелина 7-8мм. 
С купичка или чаша с диаметър 15см.се изрязват кръгове, които се сгъват първо на половина, а след това още на половина. Всяка вече образувала се форма се притиска в единия край, за да се залепи. 
Реди се в тава с диаметър 28.см и застлана с хартия за печене. 
Реденето се започва от външната част на тавата към стените. 
Праве се и втори ред от вътрешната част на тава. Една розичка остава за център. 
Оформената питка се оставя да втаса.
Намазва се с жълтък и се пече на 180 градуса до златисто.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...