събота, 13 февруари 2016 г.

Сочна,шоколадова торта.





Продукти за 1 блат /трябват 2 блата,всичко по 2/

3 яйца
6 с.л.захар /100 гр./
3 с.л.олио /25 мл./
3 с.л.прясно мляко /30 мл./
3 с.л.какао /35 гр./
3 с.л.брашно /60 гр./
1/2 пакетче бакпулвер /5 гр./

Продукти за крема: /за цялата торта/

300 гр.бял шоколад
300 гр.шоколад за готвене
1/2 л.сладкарска сметана
125 гр.масло

Продукти за сиропиране: /за цялата торта/

300 мл.вода
7 с.л.захар /120 гр./
100 мл.прясно мляко
1 с.л.какао

Приготвяне на блата:

Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте яйца със захар до побеляване. Добавете олио,прясно мляко. Към получената смес добавете смесено брашно с какао и бакпулвер. Разбъркайте без миксер. Получената смес сипе във форма за торта 20 см.на дъното с хартия и стени намазани с меко масло. Печете блата в загряна фурна до готовност. По същия начин в същата форма изпечете още един блат. Оставете да  изстиват.

Приготвяне на крема:

Докато печете блатовете направете крема.
В съд на котлона добавете ситно нарязан бял шоколад,ситно нарязан черен шоколад,сметана. Бъркайте докато се разтопи шоколада. Към топлия ганаш добавете и масло. Разбъркайте да се разтопи и оставете крема да изстине напълно.

Приготвяне на сиропа:

В съд на котлона сложете захар и вода. Оставете да ври 5 мин. Към сиропа добавете предварително затоплено прясно мляко в което сте добавили какао. Оставете сиропа да ври още 2-3 мин и оставете да изстива.

Сглобяване  на тортата:

Разрежете всеки блат на две части.
Отделете 2-3 с.л.от крема за намазване на тортата.
В същата форма за торта:
-блат
-сиропиране
-крем
-блат
-сиропиране
-крем
И повторете всичко от начало с останалите продукти.
Оставете тортата няколко часа в хладилник. Крема който сте оставили нека да остане на стайна температура. Охладената торта извадете от формата и я намажете с крема. Декорирайте на вкус.

Гарантирам страхотен вкус!

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Ако искате да се свържите с мен.
djordjevic.vanya@gmail.com

























Извор -Кулинарика с промени от моя страна.

30 коментара:

  1. Браво!Ненадмината си.

    ОтговорИзтриване
  2. само да попитам колко сметана е това 1/2

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня, здравейте! Адмирации за прекрасните неща, които приготвяте. Днес приготвих тази наистина много сочна и шоколадова торта, в момента стяга в хладилника. Но се получи проблем с крема - стана много течен и изтече встрани от блатовете. Това нормално ли е, какво съм объркала, че се втечни толкова много? Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя не е чак толкова течен. Като се охлади става,като течен шоколад. Не знам какво е станало може да е от сметаната или не точни продукти. Всичко е възможно. Да се надяваме,че ще стегне след охлаждане в хладилника.

      Изтриване
  4. Здравейте! Искам да пробвам тортата, но въпросът ми е мога ли да я направя само с шоколадов ковертюр и млечен вместо бял шоколад? Не ми се иска да използвам бял. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да замените белия шоколад и с млечен,да.

      Изтриване
  5. Здравейте ,Ваня.Понеже вкъщи имам достатъчно черен шоколад за готвене както и краве масло се чудя дали бих могла да заменя белия шоколад с краве масло?Примерно 300гр черен шоколад и 300гр краве масло,като онези 125гр в рецептата ги спестявам.Благодаря предварително за отговора и хубава вечер от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ви препоръчвам с краве мсало,а със същото количество черен щоколад.

      Изтриване
  6. Ваня благодаря за хубавата рецепта тортата направо е уникална, бъди жива и здрава и все така уникална!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Ваня.Ако я направя в неделя и престои два дни в хладилника, за да се яде в сряда сутрин ще и има ли нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам ,че не, но аз не бих я направила два, три дена предварително. Поздрав.

      Изтриване
  8. Здравейте ваня искамд а пробвамда направя тази прекрасна торта, въпроса ми е мога ли да заменя шоколада за готвене с течен шоколад??? Веси

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте ваня мисля да пробвам тортата за рожденият си ден,Въпросът ми е могали да заменя шоколад за готвене с течен шоколад?? Веси благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Препоръчвам готварски шоколад, защото той има по-голям стягащ ефект от течният шоколад!

      Изтриване
  10. Здравейте! Тортата изглежда страхотна! Днес мисля да я направя! Притеснява ме само, че няма да успея да разделя блатовете както сте го направили вие! С нож ли ги рaзрязахте или с нещо друго? Благодаря предварително! Продължавайте да ни радвате все така с такива вкусни рецепти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блата е разрязан първо с острието, на около 2 см. навътре и след това с конец.

      Изтриване
  11. Здравейте Ваня,дали бихте могли да ми кажете каква сметана използвахте. От животински или растителен произход? Подсладена или не? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Животинска сметана съм ползвала.

      Изтриване
  12. Здравейте! Чак не мога да повярвам, че брашното в блата е само по 60 гр, та чак реших да ви питам дали няма някаква грешка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма грешка, всичко е точно.Поздрав.

      Изтриване
  13. Здравейте! Направих тортата, уникална е ! Благодаря за точната рецепта. Аз не обичам шоноладови торти,но тази ме очарова!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте Ваня, сметаната, която използвахте подсладена ли е? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  15. здравейте, много добри рецепти и точни.Но искам да питам за шоколадовата торта каква сметана използвате ако може марката,дали е подсладена и коя става за варене.Направих я тази торта всичко е точно и се получи но нещо обърках с сметаната.В всички торти който има сладкарска сметана една и съща ли използвате.Благодаря..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната, която използва е течна сладкарска сметана, не подсладена. Винаги купувам една и съща, но не живея в Бг. Марката е Милфина, ако нещо Ви говори.

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...