събота, 5 март 2016 г.

Карамелизиран козунак с орехи.





Продукти за тестото:

400 гр.брашно
110 мл.прясно мляко
25 гр.мая
3 с.л.захар
2 яйца
щипка сол
кората на 1 лимон
1 пакетче ванилова захар

За плънка:

125 гр.меко масло
6 с.л.захар

100 гр.слени орехи+50 гр.едро нарязани орехи

За каремел:

10 с.л.захар

Приготвяне:

В тенджера 22 см.или по-дълбок съд,слагате на котлона с 10 с.л.захар до карамелизиране. Веднага махате от котлона и започвате да разливате карамела по стените на тенджерата. Така няколко пъти,докато всичкия карамел не залепне по стените и дъното на съда. Оставете на страни да се стегне.
В пресято брашно добавете ванилова захар,щипка сол,2 яйца,лимонова кора,разтворена мая в топло прясно мляко със захар /без да е шупнала/.Замесете меко тесто. Оставете тестото 10 мин.да си почине.
През това време разбийте меко масло с 6 с.л.захар. Смесете смлени орехи със ситно нарязани орехи.
Разточете тестото на тънка правоъгълна кора 0,5 см. Намажете я със смес от масло и захар и поръсете с орехи. С ръка притиснете орехите да се залепят по маслото. Завивате на руло и го разрязвате на 6 равни части. Редите ги в тенджерата с карамела на разстояние едно от друго. Оставете да втасва един час и печете в загряна фурна на 180 градуса около 40 мин. Топлия козунак веднага след изваждане от фурната се обръща в/у поднос! Ако не го извадите веднага карамела ще се стегне и няма да можете да го извадите.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
































 извор-http://gabrielacara.blogspot.co.at/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html

8 коментара:

  1. Как ще стане, като течността в рецептата е 110мл???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А яйцата не са ли течност?

      Изтриване
    2. И все пак не е достатъчно за меко тесто. И маята е много... Но това е коментар....

      Изтриване
    3. Като пробвате пак пишете.

      Изтриване
  2. Ще опитам, но с масленицата....

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви за хубавата рецепта - изпробвана е точно по указанията, съставките и грамажа! Отличен резултат още от първото пробване! Всичко си стана както трябва - пак ще я правя сега за Великден отново! Поздрави от Варна, Нели Терзийска

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебство!По-хубав козунак не съм правила нито хапвала!Благодаря ти за всички рецепти,Ваня!

    ОтговорИзтриване