събота, 2 април 2016 г.

Десерт " Яйца на очи "





Продукти за блата:

4 яйца
200 гр. захар
80 мл. олио
120 мл. прясно мляко
200 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер

Продукти за крема:

600 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг всяко 40 гр.
8 с.л. захар
500 гр. заквасена сметана

Още:

сока и плодовете на един или два компота от праскови или кайсии
1 пакетче желатин за плодове и торти

Приготвяне:

Разбийте яйца със захар до побеляване. Добавете олио, прясно мляко, смесено и пресято брашно с бакпулвер. Получената смес сипете в съд 24- 32 см., намазан с олио и посипан с брашно. Печете блата в загряна фурна на 180 градуса около 20 мин. Готовия блат оставете да изстине.
През това време направете крема от пудинг по стандартния начин. След завиране махнете от котлона и добавете заквасена сметана. Разбийте с миксер до получаване на пухкав крем. Оставете крема да изстине.
Охладения блат се сиропира със сока на 1 компот. Върху него се сипва крема и се изравнява. Върху крема се нареждат плодовете от компота на разстояние едно от друго. Прави се желатина за плодове и торти по описание на пакетчето и се излива върху десерта.
Оставете десерта да се охлади в хладилник.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/




















извор Кулинарика

6 коментара:

  1. Здравейте!Чудесни са нещата , които приготвяте. Този десерт, който сте показали ми направи впечатление с визията си , а сигурно е много лек и вкусен. Ако с желатина се действа според описанието на опаковката той се залива с 4-5 с.л. студена вода да набъбне само после него ли прибавяте към някаква течност, в случая от компот?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, става въпрос за друг вид желатин, не за този, който се смесва със само с 3-4 с.л. вода. Това е желатин за заливане на плодове. Той се залива в случая с 250 мл. вода и 40 гр. захар. Вари се 1 мин. и още топъл се залива върху десерта. На опаковката му обикновено има плодове.

      Изтриване
    2. Ако не намерите този вид желатин може да използвате безцветно желе.

      Изтриване
  2. Здравейте,Ваня.Реших утре да направя десерта"Яйца на очи".Обаче желатинът ,който взех малко ме притеснява.На него пише"Желираща добавка на прах за конфитюри,мармалади и желета"Та се чудя сега дали въобще да го използвам?Всъщност в магазина нямаше такъв желатин,на който да пише,че е за торти и плодове.На този пише ,че стига за 1кг плодове и 0,500кг захар.Ако го заваря на котлона с 0,5л вода и малко захар дали ще ми се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани предполагам, че ще стане, защото е на желираща основа. Препоръчвам ти да сложиш с 250 мл. вода, 40 гр. захар и желатина до завиране на котлона.

      Изтриване
  3. Здравейте,Ваня.Със желатин за конфитюри и сладка дали ще ми се получи?Благодаря предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...