понеделник, 4 април 2016 г.

Козуначни кифли





Продукти:

500-520 гр. брашно
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
3 жълтъка
1 яйце
120 гр. захар
щипка сол
200 мл. топло прясно мляко
кората на един лимон
ванилова есенция

70 гр. меко масло за доизмесване

Още:

плънка по ваш вкус-локум, шипков мармалад и други
1 яйце за намазване
захар за поръсване
мак за поръсване

Приготвяне:


В топло прясно мляко разтворете мая, 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
Разбийте до побеляване 1 яйце, 3 жълтъка и останалата захар.В пресято брашно добавете щипка сол, настъргана лимонова кора, ванилова есенция, шупналата мая и яйца със захар. Замесете меко тесто. Постепенно се доизмесва тестото с меко масло. Оставете да втаса в топло помещение. Втасалото тесто без да примесвате, разточвате на кръгла кора около 1 см. Навивате кифлички с плънка по ваш избор. Редите ги в тава с хартия за печене. Оставете ги в топла фурна да втасат и печете на 170 градуса, намазани с леко разбито яйце и посипани със захар или мак.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/










Прилагам ви и няколко мой идеи, който може да използвате с това тесто.






























5 коментара:

  1. Не намирам точните думи,с които да изразя възхищението си за точните дозировки на продуктите. И не само за кифличките, Ваня. Много рецепти съм преписала /не мога да ги копирам/ и с удоволствие си ги приготвям. Влагодаря много!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата е номер едно. Те са уникални .

    ОтговорИзтриване
  3. Много точна рецепта за едни страхотни кифлички! И съседите ги одобриха горещо! Благодаря!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...