неделя, 24 април 2016 г.

Плетена питка






Продукти:

600-650 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
125 мл. топла вода
1 яйце+1 белтък
50 гр. кисело мляко
50 мл. олио
25 гр. прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол

Още:

70 гр. меко масло
1 жълтък за намазвате

Приготвяне:

В топла вода разтворете мая, захар и малко брашно. Оставете да шупне.
Смесете топло прясно мляко, яйце, белтък, кисело мляко, олио, шупналата мая и постепенно добавете смесено брашно със сол, до замесване на меко тесто. Оставете тестото 15 мин. да си почине.
Разделете  на 4 равни части и оформете топчета.
Всяко топче разточвате на широчина 24 см. Редите ги една върху друго, като между всяко мажете с меко масло. На последното разточено тесто не мажете масло.
В средата сложете една малка чашка за ракия. Тя ще е ориентир докъде ще режете. Режете на 8 части, като за кифлички. Всяка получена част разрязвате на три и сплитане на плитка. По същия начин направете и останалите. След това с нож разрязвате до края и получавате 8 сплетени части. Редите ги една до друга в съд 22-24 см, в моя случай тенджера 22 см. намазана с меко масло и посипана с брашно, на дъното с хартия. Оставете да втаса, намажете с жълтък и печете на 170 градуса.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/




 




























40 коментара:

  1. Разкош.Непременно ще я направя.С нетърпение чакам всяка една твоя рецепта.Браво.

    ОтговорИзтриване
  2. Imam edin vupros nqmam tocilka s kakvo moga da zamenya?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че едно шише ще свърши работа.

      Изтриване
  3. Невероятна си, отново!

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня,божествено изглежда и тази твоя питка. Ще я направя непременно за Великден.
    Няма нещо,което да съм правила по твоя рецепта и да не са си ''облизали''пръстите опиталите. Последно правих шоколадовата торта. Нямах толкова шоколад и замених крема, но пак си стана абсолютен разкош!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Тези дни ще я направя. Формата на питката е много добре обяснена и е лесна, страхотно изглежда! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  6. Възхитена съм от дарбата Ви, в кулинарството! Всичко, което съм направила, благодарение на Вас, е неописуемо вкусно! БЛАГОДАРЯ :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня, всичките ти рецепти са супер. Правила съм доста от питките, всички стават без грешка. Тази ме заинтригува много и чакам с нетърпение събота, за да я направя за празника. Благодаря за твоята изобретателност и пожелавам светли Великденски празници на теб е семейството ти. Продължавай да твориш и да ни радваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието. Весели Великденски празници. Бъдете здрави.

      Изтриване
  8. НАИСТИНА ИЗГЛЕЖДА ЧУДЕСНО ТОЗИ КОЗУНАК НА СНИМКАТА - МИЛА ВАНЯ.
    БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА. ЩЕ СЕ ОПИТАМ И АЗ ДА Я НАПРАВЯ. ПИТКИ ПРАВЯ СЪС СИРЕНЕ, КОИТО СА ВЪРХА.ЕДИН ПЪТ СЕ ОПИТАХ ДА ПРАВЯ КОЗУНАК, НО НЕ СТАНА, ИЗГЛЕЖДА НЕ ВСИЧКО СЕ ОТДАВА НА
    ЧОВЕК . ВИНАГИ Е ТАКА. ПАК ЩЕ СЕ ОПИТАМ. ДАНО ДА СТАНЕ ТОЗИ ПЪТ.

    ОтговорИзтриване
  9. Предполагам,че ако се направи с козунначено тесто пак ще се получи.Как мислите?

    ОтговорИзтриване
  10. Ваня,впечатлен съм от рецептите,който предлагаш и тази питка ме заинтригува.На 27 май дъщеря ми има бал и мисля,че,тази питка,ще изненада гостите ми приятно.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1 май 2016 г., 22:16

    Vanq, blagodarq za strahotnata rezepta!
    Pitkata stana neveroqtna, kakto na vid, taka i na vkus.

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна рецепта сутринта я правих за 1 пьт ☺☺☺☺☺Благодаря за рецептата☺

    ОтговорИзтриване
  13. А ще се получи ли,ако между корите добавя и сиренце?

    ОтговорИзтриване
  14. И моята се пече няма да е като твоята,но отдавна и се точа да я пробвам между корите сложих и препечен сусам че да видим какво съм направила

    ОтговорИзтриване
  15. в момента моята се пече,после след дегустацията ще кажа какво съм направила

    ОтговорИзтриване
  16. Стана невероятна,и на вид и на вкус-Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  17. Направих питката. Коментарите на всички опитали я бяха еднакви ..."уникална"...
    Благодаря, Ваня!
    Самата ти си уникална!:)
    Щях да приложа снимка, но не виждам как.
    Поздрави!



    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте Ваня,
    става ли прясната мая да се замени със суха и какъв би бил грамажът ако това е възможно?
    Благодаря предварително и весело посрещане на Новата години !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Замете с 1 пакетче суха мая. Весело посрещане на Новата година и благодаря за доверието.

      Изтриване
  19. Ваня, на вентилатор ли печеш питките?

    ОтговорИзтриване
  20. Питката е страхотна!!! Ако ползвам суха мая какво количество трябва да сложа?

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, ще пробвам питката още тази седмица! Искам само да Ви попитам съдът, в който сте правили вашата питка с какъв диаметър е и дали е някакъв по-необичаен. Така като гледам моите тави ще са големи и мисля да пробвам във формата за торта.

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна рецепта! Получи се страхотна! За пореден път се убеждавам, че рецептите в блога са прекрасни и уникално вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте,мога ли да увелича захарта да се получи сладка пита?

    ОтговорИзтриване
  24. А тенджерата каква височина е? Има ли значение?

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...