събота, 21 май 2016 г.

Пухкави понички





























Продукти:

750 гр. брашно-не повече
35 гр. прясна мая
400 мл. прясно мляко
60 гр. пудра захар
60 гр. меко масло
3 жълтъка
1/2 ч.л. сол
кората на един лимон

Още:

олио за пържене
пудра захар за поръсване
мармалад или течен шоколад

Приготвяне:

В половината от топлото прясно мляко разтворете мая, 1 с.л. от пудрата захар и 2 с.л. от прашното. Оставете да шупне.
В пресятото брашно добавете сол, останалото топло прясно мляко, останалата пудра захар, меко масло, жълтъци, лимонова кора и шупналата мая. Замесете меко тесто. Дори и да лепи не добавяйте повече брашно, а просто при разточване посипете плота с повече брашно. Оставете тестото в топла фурна 30 мин.
Втасалото тесто разточете на кора 1 см. Вадете кръгли форми с чаша 10 см. Редете ги на чиста кърпа. Изрезките от тестото примесете и отново разточете. Оставете поничките покрити 30 мин. След 15 мин. сложете в съд на котлона повечко олио да се загрява.
Във всяка поничка правите вдлъбнатина с два пръста. Пържите от двете страни до готовност. Готовите понички вадете на кухненска салфетка. Още топли се поръсват с пудра захар. Във вдлъбнатината на поничките сложете по 1 ч.л. мармалад или шоколад.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



















Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...