неделя, 21 август 2016 г.

Обърната баница с кори на сач





Обърната баница, от моята скъпа приятелка Ели Панайотова!

Продукти:

1 пакет кори на сач- 500 гр.
400 гр. кисело мляко
4 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
125 гр. масло или 1:1 с олио

500 гр. сирене

Приготвяне:

Смесете кисело мляко със сода бикарбонат. След като шупне го добавете към леко разбити яйца. Добавете и разтопено масло. Разбъркайте до получаване на еднородна смес.
В отделен съд натрошете сирене.
Намажете тава 28 см., с направената смес от яйца и кисело мляко.
Всяка кора се маже обилно с течната плънка. Наръсва се със сирене и се навива на руло. Не стягайте, като навивате рулата. Редете в намазаната тава, като започнете от средата. По този начин направете и останалите кори. При реденето на рулата в тава, трябва да има по-малко разстояние, не ги редете плътно едно до друго. Баницата ще се надуе и ще изпълни тавата. Наредената баница се намазва с останалата течна смес, толкова колкото на места да виждате нещо като "локвички ". Това правило важи и при намазването на корите, преди навиване.
Включете фурната на 200 градуса. Оставете баницата да стой 15 мин. През това време, корите ще опият от сместа и ще станат сочни. Печете в загряната фурна до готовност. След изваждане от фурната, баницата се обръща върху купички и се оставя 10-15 мин. покрита с чиста кърпа.

За тази баница може да използвате и обикновени кори за баница, но намалете киселото мляко на 300 гр. Всички останали продукти остават в същите количества!

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/


































 Любезно предоставените снимки на Ели, който така ме съблазниха, че баничката замириса и в моята кухня. Благодаря Ели, невероятна е!




8 коментара:

  1. Ванче, как става така, че баничката не се изсипва от тавата като я обърнеш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Аура. Баницата не пада при обръщане от тавата, защото се маже с плънка и така залепва за дъното. Много е важен и материала на самата тава. Погледни снимките стъпка по стъпка за да се ориентираш, за намазването и материала на тавата.

      Изтриване
  2. Ваня,
    моята майка прави същата баница с обикновени кори за баница / от по - тънките, фабрични /.Наистина трябва да има повече плънка за да може да не падне баницата при обръщането.Но аз с тези кори на сач правя съвсем друга обърната и попарена с вода баница.Баба ми я правеше, тя е само с мазнина и сирене и се пече като пататник.А после се залива с гореща вода.Рецептата я има в моят благ.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има най различни рецепти за баници. На нас този вариант, много ни хареса.

      Изтриване
  3. Страхотна рецепта,Ваня,досега съм пробвала много рецепти и все имах забележки,а смея да кажа,че не съм неопитна домакиня.Благодаря,това е моя фаворит,с такива кори само така се прави вече у дома!Перфектна,продължавай да ни радваш с тези чудесни вкуснотии! Евгения Минчева

    ОтговорИзтриване
  4. за съжаление моята баница не стана както очаквах, стана суха :(

    ОтговорИзтриване
  5. Аз сьщо е правя тази баница става много сполучлива. Правя я с одрински кори които са по дебели и печени на сач и рецептата е написана на опаковката а от мен добавих обрьщането става наистина чудесна домашна баница.

    ОтговорИзтриване