вторник, 30 август 2016 г.

Питка " Цвете "





Продукти:

620 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
30 гр. мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 мл. газирана вода
100 мл. олио
1 яйце

Още:

50 гр. меко масло+1 жълтък+ 1 с.л. заквасена сметана

1 яйце за намазване
микс семена за поръсване в средата

Приготвяне:


В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, смес от яйце, олио и газирана вода и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
От втасалото тесто, отделете 50 гр. и оформете топче. Оставете го настрани.
Останалото тесто разделете на две равни части. Всяка разточвате правоъгълно на 45-28 см. Намазвате със смес от меко масло, жълтък и заквасена сметана. Прихлупвате на две и нарязвате на ленти  1,5 см. Всяка получена лента увивате, като леко разширявате и събирате двата края, като ги прищипвате. Редите в тава 30 см. с хартия на дъното, едно до друго, като започвате от външната страна на тавата. След като оформите един ред, по този начин редите втори, като прихлупвате до половина с увитите ленти. След като направите три реда и всеки прихлупен, взимате отделеното в началото топче, примесвате го и го слагате в центъра на тавата така, че да прихлупите краищата на третият ред. Без да втасва, погачата се маже с леко разбито яйце и се пече на 180 градуса в загряна фурна.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/






























5 коментара:

  1. Едно въпросче - към сместа за намазване може ли да се добави сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но питката ще изглежда по " рошава ".

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...