неделя, 13 ноември 2016 г.

Франзели без месене





Продукти за 2 франзели:

375 гр. брашно
1 ч.л. сол
300 мл. топла вода
1 пакетче суха мая-7 гр.

Приготвяне:

В пресято брашно добавете сол и разбъркайте. В топла вода разтворете суха мая. Без да шупва я добавете в брашното, като енергично бъркате с дървена лъжица. Може да използвате и миксер с приставки за тесто. Трябва да получите гъсто, лепящо тесто. Оставете  в топла фурна да втаса.
Изсипете тестото, върху плот поръсен с малко повече брашно. Разделете на две равни части и от всяка оформете дълги, тънки франзели. Прехвърлете ги в тавата на фурната с хартия за печене. На места направете разрези с остър нож. Оставете ги покрити, до загряване на фурната. Включете фурната на 240 градуса. На дъното на фурната, в друг съд сипете вода. Напръскайте франзелите с малко вода и сложете тавата в загрята фурна в средата. Печете до златисто.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/























13 коментара:

  1. Мария Гочева13 ноември 2016 г., 19:44

    Какво означава топла фурна, 50 градуса или повече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фурната се загрява на 50 градуса, изключва се и тесто се слага покрито вътре във фурната.

      Изтриване
  2. Ще стане ли тестото, ако го пусна в хлебопекарната да се замеси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам причина да не стане,но моята например меси по дълго и после се затопля.Така според мен ще стане по бързо.Сега ги сложих във фурната да втасват.

      Изтриване
  3. Здравейте,
    Бихте ли обяснили отново по-подробно процеса след изваждане от фурна и оформянето на тестото? Моето е прекалено лепкаво трябва ли да го размеся с още брашно, за да оформя франзелите и след това имат ли нужда от повторно втасване? Първия ми опит беше неуспешен - получих доста дебела кора и "глетав" хляб отвътре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда от добавяне на брашно след втасването. Просто се изсипа на плот с брашно и с помощта на брашното се оформят франзелите. Не мога да си обясня, защо сте получили глетав хляб.

      Изтриване
    2. Тестото беше доста мокро и лепкаво, но спазих точните пропорции измерени с електронна везна, определено беше трудно за работа /но не съм много опитна с тестата/ едната опитах да оформя по начина, който описахте вие, но не се получи. На втората сложих още брашно и също не се получи, тъй като нямаше време да втаса ... :)

      Изтриване
  4. Zdraveite! Na kolko gradusa trqbva da se pekat franzelite? Za zagrqvane na furnata i 240 gradusa - qsno,no posle na kolko se pekat do kraq?

    ОтговорИзтриване
  5. Станаха много хубави! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  6. защо не ми станаха златисти като на снимката

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, в 300 мл топла вода ли разтваряме сухата Мая? Има ли прясно мляко в рецептата, защото на първата снимка течността, която изсипвате прилича на прясно мляко. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма прясно мляко в рецептата. Просто маята е разтворена във водата и така изглежда. Поздрав

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...