неделя, 16 април 2017 г.

" Малинолимо " торта





Продукти за блата:

5 яйца
5с.л. захар
5 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
50 гр. меко масло

Продукти за лимонов крем:

4 жълтъка
250 гр. прясно мляко
120 гр. захар
1 пакетче желатин /10 гр./ + 5 с.л. студена вода
сока на един лимон
250 мл. сладкарска сметана
1 пакетче ванилова захар„

Продукти за малинов крем:

300 гр. малини / може и замразени/
1 пакетче желатин /10 гр./
120 гр. захар
4 белтъка
250 мл. сладкарска сметана
1 пакетче ванилова захар

За декорация:

малини
лимон
200 мл. течна сметана

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса.
Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъци на сняг. Разбийте жълтъците със захар до побеляване. Добавете меко масло, разбъркайте с миксер. Добавете смесено брашно с бакпулвер и отново разбъркайте. Към гъстата смес добавете разбитите белтъци и разбъркайте без миксер. Получената смес сипете във форма за торта 26 см., намазана с олио и посипана с брашно. Печете в загрята фурна около 17 мин., или до готовност. Готовият блат охладете.
Охладеният блат сложете върху поднос и около него ринг за торта.

Приготвяне на лимонов крем:

Изцедете сока на един лимон.
Смесете желатин с вода.
Разбийте жълтъци със захар и добавете предварително загряно прясно мляко и сока от лимон. Получената смес върнете в съда, в който сте загрели прясното мляко. Варете 5 мин. Махнете от котлона и добавете желатина, разбъркайте да се разтопи. Крема охладете в студена вода. През това време разбийте сметана с пакетче ванилова захар. Добавете крема в сметаната и разбъркайте. Полученият крем сипете върху блата. Изравнете и оставете в хладилник.

Приготвяне на малинов крем::

Малините предварително пасирайте с 50 гр. захар и минете през цедка, за да отстраните семките. Ако използвате замразени малини, предварително ги размразете!
Желатина разтворете, с 3 с.л. от малиновото пюре. Оставете настрани.
Белтъците разбийте с останалата захар на водна пара, няколко минути. Махнете от котлона и продължете да разбивате с миксер, няколко минути.
Разбийте сладкарска сметана с пакетче ванилова захар. Добавете разбитите белтъците и предварително разтопен желатин, който сте смесили в останалото малиново пюре. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Извадете тортата от хладилника и сипете върху лимоновият крем, малиновия. Върнете в хладилник за 4-5 часа, или най-добре за една нощ.
Махнете ринга около тортата и декорирайте по ваш вкус.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/







































извор Кулинарика

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...