УСУКАНА МАСЛЕНИЦА



ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

1 КГ.БРАШНО
42 ГР.МАЯ
450 МЛ.ТОПЛА ВОДА
2 ЯЙЦА
1 С.Л.ЗАХАР
1 С.Л.СОЛ
1 С.Л.ОЦЕТ
7 С.Л.ОЛИО

ОЩЕ:

120 ГР.МАСЛО
100 МЛ.ОЛИО

500 ГР.СИРЕНЕ
1 ЯЙЦЕ ЗА НАМАЗВАНЕ

ПРИГОТВЯНЕ:

В ТОПЛАТА ВОДА /НЕ ГОРЕЩА/РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ЗАХАР И 2 С.Л.ОТ БРАШНОТО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
В СЪД ПРЕСЕЙТЕ БРАШНОТО И ДОБАВЕТЕ СОЛ,ЛЕКО РАЗБИТИ ЯЙЦА,ОЛИО,ОЦЕТ И ШУПНАЛАТА МАЯ.ЗАМЕСЕТЕ МЕКО ТЕСТО.
ВЕДНАГА ГО РАЗДЕЛЕТЕ НА 6 ЕДНАКВИ ЧАСТИ ОТ 260 ГР..ОФОРМЕТЕ ХУБАВИ ТОПЧЕТА И ГИ РЕДЕТЕ В/У ПЛОТ ПОРЪСЕН С МАЛКО БРАШНО.ОСТАВЕТЕ ГИ ЗА 15 МИН.ПОКРИТИ.
ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НА БАВЕН КОТЛОН РАЗТОПЕТЕ МАСЛОТО С ОЛИО.
НАТРОШАВАТЕ СИ СИРЕНЕТО В ОТДЕЛЕН СЪД.
НАМАЖЕТЕ ТАВА 35 СМ.С ОЛИО.
ВЗИМАТЕ ЕДНА ТОПКА ОТ ТЕСТОТО,И Я ПОТАПЯТЕ В СМЕСТА ОТ ОЛИО И МАСЛО.СЛАГАТЕ Я ПРЕД ВАС И ЗАПОЧВАТЕ ДА Я СПЛЕСКВАТЕ И РАЗШИРЯВАТЕ С ПРЪСТИ /МНОГО Е ЛЕСНО/.ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИТЕ ТЪНКА КОРА ОКОЛО 40 СМ ./ДВЕ ПЕДИ НЕ ПОВЕЧЕ/.ТОПЕТЕ СИ РЪЦЕТЕ В МАСЛОТО ЗА ДА СИ ПОМАГАТЕ.ОСТАВЕТЕ ОТВОРЕНАТА КОРА НАСТРАНИ.ВЗИМАТЕ ВТОРА ТОПКА И ПО-СЪЩИЯ НАЧИН Я ОТВАРЯТЕ.В/У НЕЯ НАРЪСВАТЕ ОБИЛНО СЪС СИРЕНЕ.ПОКРИВАТЕ С ПЪРВАТА ОТВОРЕНА КОРА,И ЗАВИВАТЕ НА РУЛО.ВНИМАТЕЛНО ГО ПРЕМЕСТЕТЕ НАСТРАНИ.
ПО-СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ НА РУЛА ДВЕ ПО-ДВЕ КОРИ.
ВЗЕМЕТЕ ПЪРВОТО НАПРАВЕНО РУЛО И ПОЧВАТЕ ДА ГО УСУКВАТЕ.С ЛЯВАТА РЪКА КЪМ ВАС,А С ДЯСНАТА РЪКА НАПРЕД.
КАКТО  УСУКВАТЕ РУЛОТО,ТАКА ТО СЕ РАЗШИРЯВА И СТАВА ДО 1 МЕТЪР.РЕДЯТ СЕ РУЛАТА ВЪВ ФОРМАТА НА ОХЛЮВ В ТАВАТА.ОСТАНАЛОТО МАСЛО ГО ПОЛЕЙТЕ ВЪРХУ ТЕСТОТО.ПОКРИЙТЕ И ОСТАВЕТЕ ЗА 20 МИН.
ВКЛЮЧЕТЕ ФУРНАТА НА 200 ГРАДУСА.НАМАЖЕТЕ МАСЛЕНИЦАТА С РАЗБИТО ЯЙЦЕ.ПЕЧЕТЕ ПЪРВО 20 МИН.НА 200 ГРАДУСА,И НАМАЛЕТЕ ФУРНАТА НА 180 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ.

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

































21 коментара:

  1. Здравей Ваня!Блогът ти е чудесен и тооолкова вкусен! Днес направих масленицата и се получи много вкусен тутманик.Наистина се работеше много лесно с тестото.Благодаря за рецептата и ти желая хубав и щастлив ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието.Да ви е сладко.

      Изтриване
  2. Чудесен резултат!! Без досадното втасване с часове.Чудесна пита за работещи домакини.Много ми допадат вашия стил на поднасяне на рецептите,исказът и вкусът ви! Марияня Върбанова. Усилията и времето ,които полагате за болга са от голяма помощ и изключителна полза.

    ОтговорИзтриване
  3. Всички в къщи бяха възхитени от вкусната и пухкава масленица. Марияна Върбанова.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен блог, с вкусни кулинарни изкушения :) /Емилия Павлова/

    ОтговорИзтриване
  5. Става много е вкусна,за пореден път я правя.Пробвала съм и само с масло ,и с масло и олио и но най вкусна става само с мас. Благодаря ти Ваня за тази вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ваня,страхотна баница стана ... харесаха ми пропорциите на продуктите :)
    аз пожелание замених половината вода с прясно мляко :) Сега дори си хапвам сладко ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм начинаеща и изкам да попитам на ръка ли месите или в машина за хляб? Благодаря,
    Цветелина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я замесих в хлебопекарната и стана чудесна! Количествата на съставките е изключително точно!

      Изтриване
  8. Зравейте Ваня, аз съм Ви голям фен :) Днес направих и масленицата,стана страхотна!Благодаря за хубаво поднесени и точни рецепти :)Даниела Драгова

    ОтговорИзтриване
  9. Bez vtasvane li e maslenicata?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,страхотна рецепта!Моята в момента се пече,не можах да я усуча много хубаво,но мисля че ще стане пак вкусна!Благодаря за рецептата! Вили

    ОтговорИзтриване
  11. Каква е маята?На гранули или жива ?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Ваня, благодаря за Вашите усилия да направите блога полезен и приятен спътник в кухнята. Особено ми харесват точните указания за количеството на продуктите, както и времето за дадена операция. Много рецепти са с указания, напр.брашно и вода, колкото поеме. Това е начин да се скрие може би информация.
    За Вашата точност и коректност, поздравления. Желая здраве и нови постижения!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте!
    Времето за печене със вентилатор ли е или без?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна рецепта!!! Току що го направих и се получи вълшебно.. Аз съм голям фен на страничката ти и съм приготвила доста от твоите рецепти..

    ОтговорИзтриване

Важно! Нов блог!

Нов линк към блога на Ваня Джорджевич

Блогът на Ваня Джорджевич -  svanya.blogspot.com "В моята кухня с мен Ваня Джорджевич"  svanya.blogspot.com e преместен на сл...