неделя, 20 декември 2015 г.

БАКЛАВА "ГНЕЗДАТА НА СЛАВЕЯ"




























ПРОДУКТИ:

500 ГР.КОРИ ЗА БАКЛАВА

400 ГР.СМЛЕНИ ОРЕХИ
125 ГР.МАСЛО+50 МЛ.ОЛИО

ЗА СИРОП:

700 ГР.ЗАХАР
ВОДА
3 ПАКЕТЧЕТА ВАНИЛОВА ЗАХАР

за декорация:

шам фъстък
смлени орехи
кокосови стърготини

ПРИГОТВЯНЕ:

В ТЕНДЖЕРА НА КОТЛОНА СЛОЖЕТЕ ЗАХАР И ДВА ПРЪСТА ВОДА НАД ЗАХАРТА.СЛЕД ЗАВИРАНЕ ВАРЕТЕ СИРОПА 15 МИН.ОТСТРАНЕТЕ ОТ КОТЛОНА И ДОБАВЕТЕ ВАНИЛОВА ЗАХАР.ОСТАВЕТЕ ДА ИЗСТИВА.
РАЗТОПЕТЕ НА БАВЕН КОТЛОН МАСЛО С ОЛИО.

ОТВОРЕТЕ КОРИТЕ ЗА БАНИЦА. РАЗРЕЖЕТЕ НА 4 ЕДНАКВИ ПРАВОЪГЪЛНИКА. 2 ОТ ТЯХ ПОКРИЙТЕ С КЪРПА ИЛИ СТРЕЧ ФОЛИО, ДА НЕ ИЗСЪХВАТ.
 1/3  ОТ ВСЕКИ ЛИСТ  НАМАЗВАТЕ СЪС СМЕС ОТ МАСЛО И ОЛИО.ПОРЪСВАМЕ НА НЕ НАМАЗАНАТА ЧАСТ СЪС СМЛЕНИ ОРЕХИ.ТУК ИДВА НА ПОМОЩ ПРЪЧКАТА ОТ ЗАКАЧАЛКАТА /МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И КИТАЙСКИТЕ ДЪРВЕНИ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ/.
НАВИВАТЕ ОКОЛО ПРЪЧКАТА,КАТО ЗАПОЧВАТЕ ОТ СТРАНАТА ПОРЪСЕНА С ОРЕХИ.НАБИРАТЕ КОРИТЕ И ИЗВАЖДАТЕ ПРЪЧКАТА.РАЗРЯЗВАТЕ ВСЯКА НА ДВЕ РАВНИ ЧАСТИ И СЪБИРАТЕ В КРЪГ.РЕДИТЕ БАКЛАВИЧКИТЕ В ТАВА 32 СМ,КАТО ЗАПОЧВАТЕ ОТ СРЕДАТА.ПО СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.ОСТАНАЛАТА СМЕС ОТ ОЛИО И МАСЛО СИПЕТЕ В/У БАКЛАВИЧКИТЕ.ПЕЧЕТЕ НА В ЗАГРЯНА ФУРНА НА 170 ГРАДУСА ОКОЛО 10 МИН.СЛЕД ТОВА НАМАЛЕТЕ ФУРНАТА НА 140 ГРАДУСА И ПЕЧЕТЕ ДО ГОТОВНОСТ.ТОПЛАТА БАКЛАВА СИРОПИРАЙТЕ С НАПРАВЕНИЯ ПОЧТИ ХЛАДЕН СИРОП.
 В СРЕДАТА НА ВСЯКА БАКЛАВИЧКА СЛОЖЕТЕ НАРЯЗАН НА СИТНО ШАМ ФЪСТЪК /СМЛЕНИ ОРЕХИ ИЛИ КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ/.

ЗАПОВЯДАЙТЕ В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



























5 коментара:

  1. Баклавата е фантастична!Прекрасни снимки, прекрасно представяне.......като за начинаещи.Няма как да не се получи....Да, това е моята баклава за Коледа- малки"Саралийки".
    Благодаря!
    Има ли значение дебелината на корите?Тук показаните вероятно не са от най-тънките.
    Благодаря!Очарователна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам използването на кори за баклава.Тези кори са по-тънки и влажни.Не се пукат при навиване в кръг.Благодаря и весели празници.

      Изтриване
  2. Благодаря!Благодаря за съвета,благодаря за подареното вълшебство/баклавичката е вълшебна/.....
    Весели празници и мноооо....го, много настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня, четох за фин десерт от крема сирене, сметана,целувки и сладко(по избор).Мисля, че трябва да има и желатин.Моля,публикувай нещо подобно.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятни баклавички! Непременно ще ги пробвам. Ваня, правиш страхотни неща, поздравления и успешна нова година в същия дух! Мария

    ОтговорИзтриване