понеделник, 4 април 2016 г.

Избелване на Великденски яйца





Предполагам Ви се е случвало да не можете да намерите бели яйца за боядисване на Великден. Предлагам Ви лесен начин за избелване на яйца с кафяви черупки, за да постигнете максимален ефект при боядисване с природни бой или украса с декупаж-салфетна техника,но дори и стандартния начин за боядисване с листа и тревички, памук и други е за предпочитане с бели яйца.

Продукти:

вода и оцет в равни количества 1:1
яйца
чиста гъбичка

Приготвяне:

Сложете яйцата в съд в който ще ги варите. Количеството на яйцата по ваше желания.
Налейте смес от оцет и вода 1:1 толкова колкото да ги покриете 2-3 пръста. Варете след завиране 7 мин. По време на варене се образува пяна, която трябва да обирате с лъжица. Оставете яйцата в съда с вода и оцет където сте ги варили 15 мин. След това под течаща, студена вода всяко едно яйце, почиствате с острата страна на чиста гъбичка. Редете избелените яйца на кухненска салфетка и всяко едно подсушете.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/






Следват снимки на избелени яйца и боядисване с ориз.

















извор-Кулинарика

24 коментара:

  1. Малкото шишенце каква боя е?Сигурно съм пропуснала да забележа в супермаркетите?!Вероятно става и с наситен концентрат на обикновена боя за яйца? Антоанета Шиникова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази боя не помня от къде е купена, но може и с концентрат обикновена боя.

      Изтриване
  2. а не е ли много 7 мин за варене да не посинеят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз толкова ги варя, но вие може да ги варите и 5 мин.

      Изтриване
    2. благодаря Ви

      Изтриване
  3. Яйцата не омекват ли от оцета? Можв би тъп въпрос, но не съм много наясно и дали това не вреди на вкусовите качества? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черупката на яйцата не се променя и оцета с нищо не вреди на вкусовите качества.

      Изтриване
  4. Моят въпрос произлиза от факта че за първи път ще боядисвам яйца сама и не съм много веща, но съм чувала че яйцата трябва да са горещи за да хване добре боята; след като сме ги сварили предварително и измили със студена вода, това няма ли да попречи? Благодаря предварително и се извинявам ако въпросът ми е глупав :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има такива видове боя при, който яйцата трябва да са топли. В този случай ги измийте с топла вода, колкото може да търпи ръката ви.

      Изтриване
    2. Има ли значение какъв ще е оцета?

      Изтриване
  5. Яйцата може да се залеят с вряла вода за да се затоплят ,или боята да се разтвори с топла вода .

    ОтговорИзтриване
  6. Яйцата няма да станат сини отвътре,ако веднага след
    като сме ги сварили ги сложим под течашта студена вода. Но тук пише,че се държът в топлата вода още поне 15 мин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яйцата никога не стават със зелен жълтък, ако във водата за варене сложите сол, а оцета заздравява черупката, прави я по-плътна, изпитано!

      Изтриване
  7. Здравей Ваня!Може ли при варенето да се добави и сол?
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В рецептата не се слага сол при варенето, но вие ако искате пробвайте.

      Изтриване
  8. А не стават ли черупките по-меки от тази процедура?

    ОтговорИзтриване
  9. И аз също мисля че оцета разяжда горният слой на черупката затова те стават бели

    ОтговорИзтриване
  10. Яйцата няма ли да се спукат като след врялата вода веднага ги измиваме със студена

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Ваня :)
    Колко пъти си пробвала тази рецепта? Как се снабди с нея? Търсих доста, за да намеря допълнителна информация, но единственото, което откривам е, че с оцет можеш да си направиш "подскачащо" яйце, т.е. от оцета яйцето се "гумира"....Тази година ударих на камък с белите яйца...а по принцип правя декопаж за което е задължително да са бели, иначе се губи красотата :) От беглите ми познания си мисля, че или самото яйце става по-жилаво или черупката по-крехка...Не съм скептик, но моля обясни още малко, защото виждам, че и други се двоумят като мен :)

    Благодаря ти и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
    Тони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Тони. Рецептата е изпробвана многократно. Оцета с нищо влияе на черупката и вкуса на яйцата. Поздрави и весели празници.

      Изтриване
  12. Понеже никой не е писал дали е пробвал :) Да се отчета - ИМАМ СНЕЖНО БЕЛИ ЯЙЦА. Черупката си е нормална, вкусовите качества не са променени (счупих едно за проба).

    Ваня, Благодаря ти!

    Весели празници още веднъж на теб и всички посещаващи темата! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Споделям това, което Антоанета е написала. Ваня, благодаря за прекрасния съвет - вече никога няма да обикалям за бели яйца - ще си ги "произвеждам". :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  14. Стават много хубави.Изпробвах този метод и вече всяка година ще ги избелвам.Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Изпробвах този метод миналата година и съм изключително доволна! Благодаря Ваня за прекрасните идеи и рецепти!

    ОтговорИзтриване

Сладкиш " Муцика "