сряда, 4 май 2016 г.

Шоколадов десерт






Продукти за блата- форма 20 см.

2 яйца
60 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер /равна/

Продукти за шоколадов мус:

200 мл. течна сметана
250 гр. тъмен  шоколад с 55 % какао / или 220 гр . ако ползвате шоколад с 75 % какао, или 180 гр. шоколад  85 % какао/
и още 150 мл. течна сметана

За сиропиране на блата:

100 мл. топла вода+ 1 с.л. нес кафе
или 100 мл. еспресо

Приготвяне:

Разбийте яйца, захар и ванилова захар до побеляване. Добавете пресято брашно смесено с бакпулвер и какао. Разбъркайте без миксер. Получената смес сипете във форма за торта, на дъното с хартия. Печете в загряна фурна на 180 градуса. Готовия блат оставете да изстине . След това махнете хартия под него и  върнете блата във формата.
Сложете на котлона 200 мл. течна сметана. Загрейте я до завиране и махнете от котлона. Добавете ситно нарязан шоколад и бъркайте до разтопяване.
Разбийте 150 мл. сметана и в нея добавете охладения шоколад със сметана. Разбъркайте без миксер.

Блата във формата се сиропира и стените на формата се облепят с хартия за печене. Шоколадовия мус се сипва върху блата и се изравнява. Оставя се няколко часа в хладилник.
Декорация по желание.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

























извор http://www.hovogliadidolce.it/torta-mousse-al-cioccolato-ricetta/

1 коментар:

  1. Анонимен5 май 2016 г., 8:10

    Блата не е ли много сух без мазнина и мляко?

    ОтговорИзтриване

Сладкиш " Муцика "