Торта с череши и крем с маскарпоне





























Продукти за блата:

5 яйца
150 гр. захар
1 пакетче ванилия
125 гр. брашно
2 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер

Продукти за крем от череши:

1 буркан компот от череши-700 гр.
2 с.л. нишесте / пшенично /
3 с.л. захар

Продукти за крем с маскарпоне:

300 гр. маскарпоне
3 с.л. пудра захар
500 мл. подсладена сметана
1 пакетче желатин- 10 гр.
2 ванилии

За сиропиране:

5 с.л. прясно мляко
3 с.л. ликьор от череши или 1 пакетче ванилова захар

Още:

" Трохите " от издълбания блат+3 с.л. захар+40 гр. млечен шоколад

1. Приготвяне на блата.

Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте яйца със захар и ванилия до побеляване. Добавете смесено и пресято брашно с какао и бакпулвер. Разбъркайте без миксер. Получената смес сипете във форма за торта 26 см. на дъното с хартия за печете. Печете в загряна фурна, около 30 мин. или до готовност. Готовият блат оставете да изстине напълно.
След като изстине блата се реже на две части, като правите разрез на 2 см. от долу на горе. Блата които е 2 см. ще бъде основа за тортата.
След разрязване издълбавате блата които е 2 см., но не съвсем до края. Трябва да остане 1 см. борд и дъно от 1 см. Издълбаната част оставете на страни,тя ще служи за посипване на торта.
Издълбаният блат сложете на поднос и сиропирайте леко, със смесено прясно мляко и ванилова захар или ликьор от череши. В случай, че тортата ще се консумира и от деца добавете ванилова захар.










2. Приготвяне на крем от череши:

Крема се приготвя след, като направите стъпка 1.
Изцедете черешите от сока. Измерете колко е количеството на сока, трябва да е 400 мл. В случай, че не е добавете вода до 400 мл. Всичко зависи колко плодове са били в буркана.
От цялото количество сок, отделете 100 мл. и в него разтворете 2 с.л. нишесте. Останалата течност сложете на котлона с 3 с.л. захар. След завиране добавете разтворено нишесте и варете крема само до завиране. Веднага махнете от котлона и добавете изцедените череши. Разбъркайте и горещият крем веднага сипете в издълбания и сиропиран блат. Изравнете крем и оставете напълно да изстине.













3: Приготвяне на крем маскарпоне:

Крема се приготвя след, като направите стъпка 2.
Пригответе желатина по описание на пакетчето /разтваряне във вода, загряване/.
Разбийте сметана, много добре.
Разбийте маскарпоне с пудра захар и ванилия. Към маскарпонето добавете приготвеният желатин и разбивайте на най-бърза скорост на миксера, за да не се образуват бучки от желатина. Към тази смес добавете и разбитата сметана.
Веднага сложете 1/3 от крема върху крема с череши и оформете. Добавете и втората част от блата. Сиропирайте. С останалият крем от маскарпоне, се намазва торта отвън и от горе.










4: Завършителна част.

Сложете тавата от фурната с хартия на дъното в загряна фурна на 250 градуса. Оставете я 10 мин. вътре. След това я извадете и веднага сложете издълбаните трохи от блата. Добавете и 3 с.л. захар и бъркайте 3 мин., за да не се карамелизира захарта. Оставете да изстине напълно. След това, към охладените трохи добавете ситно настърган млечен шоколад и разбъркате. Посипете тортата от горе и от страни. По желание декорирайте с разбита сметана.






Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/


















2 коментара:

  1. Kakto vinagi strahotna recepta! Iskam da popitam kakva smetana polzvate (Ime,firma),che tuk vav Vienna nemojah da namerq techna smetana hubava?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сметана я купувам от магазин Хофер, в малки шишенца от 250 мл. В момента не се сещам името на сметаната. Поздрав.

      Изтриване

Важно! Нов блог!

Нов линк към блога на Ваня Джорджевич

Блогът на Ваня Джорджевич -  svanya.blogspot.com "В моята кухня с мен Ваня Джорджевич"  svanya.blogspot.com e преместен на сл...