Франзели без месене





Продукти за 2 франзели:

375 гр. брашно
1 ч.л. сол
300 мл. топла вода
1 пакетче суха мая-7 гр.

Приготвяне:

В пресято брашно добавете сол и разбъркайте. В топла вода разтворете суха мая. Без да шупва я добавете в брашното, като енергично бъркате с дървена лъжица. Може да използвате и миксер с приставки за тесто. Трябва да получите гъсто, лепящо тесто. Оставете  в топла фурна да втаса.
Изсипете тестото, върху плот поръсен с малко повече брашно. Разделете на две равни части и от всяка оформете дълги, тънки франзели. Прехвърлете ги в тавата на фурната с хартия за печене. На места направете разрези с остър нож. Оставете ги покрити, до загряване на фурната. Включете фурната на 240 градуса. На дъното на фурната, в друг съд сипете вода. Напръскайте франзелите с малко вода и сложете тавата в загрята фурна в средата. Печете до златисто.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/























14 коментара:

  1. Какво означава топла фурна, 50 градуса или повече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фурната се загрява на 50 градуса, изключва се и тесто се слага покрито вътре във фурната.

      Изтриване
  2. Ще стане ли тестото, ако го пусна в хлебопекарната да се замеси?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам причина да не стане,но моята например меси по дълго и после се затопля.Така според мен ще стане по бързо.Сега ги сложих във фурната да втасват.

      Изтриване
  3. Здравейте,
    Бихте ли обяснили отново по-подробно процеса след изваждане от фурна и оформянето на тестото? Моето е прекалено лепкаво трябва ли да го размеся с още брашно, за да оформя франзелите и след това имат ли нужда от повторно втасване? Първия ми опит беше неуспешен - получих доста дебела кора и "глетав" хляб отвътре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда от добавяне на брашно след втасването. Просто се изсипа на плот с брашно и с помощта на брашното се оформят франзелите. Не мога да си обясня, защо сте получили глетав хляб.

      Изтриване
    2. Тестото беше доста мокро и лепкаво, но спазих точните пропорции измерени с електронна везна, определено беше трудно за работа /но не съм много опитна с тестата/ едната опитах да оформя по начина, който описахте вие, но не се получи. На втората сложих още брашно и също не се получи, тъй като нямаше време да втаса ... :)

      Изтриване
  4. Zdraveite! Na kolko gradusa trqbva da se pekat franzelite? Za zagrqvane na furnata i 240 gradusa - qsno,no posle na kolko se pekat do kraq?

    ОтговорИзтриване
  5. Станаха много хубави! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  6. защо не ми станаха златисти като на снимката

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, в 300 мл топла вода ли разтваряме сухата Мая? Има ли прясно мляко в рецептата, защото на първата снимка течността, която изсипвате прилича на прясно мляко. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма прясно мляко в рецептата. Просто маята е разтворена във водата и така изглежда. Поздрав

      Изтриване
  8. не ми се получиха като на снимката но станаха много вкусни

    ОтговорИзтриване

Важно! Нов блог!

Нов линк към блога на Ваня Джорджевич

Блогът на Ваня Джорджевич -  svanya.blogspot.com "В моята кухня с мен Ваня Джорджевич"  svanya.blogspot.com e преместен на сл...